Linkbuilding: hoe en waarom?

2017

Hoe zorg je ervoor dat Google jouw website hoger plaatst in de zoekresultaten?

Daar zijn verschillende manieren voor, zoals het gebruik van zoekwoorden in je teksten en een responsive webdesign. Maar ben je ook bekend met linkbuilding? Lees deze blog en ontdek wat linkbuilding is – en hoe jij dit kunt inzetten om beter te worden gevonden in Google!

In het kort: wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het actief verzamelen van externe en interne links naar jouw website. In dit artikel ligt de focus op de externe links, die vanaf andere websites naar jouw site leiden. Deze worden backlinks genoemd en zijn van groot belang voor je positie in zoekresultaten. Google hecht namelijk veel waarde aan de aanbevelingen van populaire websites met een hoge PageRank (PR), zoals Facebook.com en NU.nl. Linkt een website met een hoge PR naar jouw website, dan geeft hij een deel van deze waarde door. Zo groeit de populariteit van je website in Google.

Hoe gaat linkbuilding in z’n werk?

Linkbuilding is dus gebaseerd op het verzamelen van backlinks. Er zijn grofweg 5 manieren om dit voor elkaar te krijgen:

  • Ruil links met andere, relevante websites
  • Maak gebruik van social media
  • Schrijf blogs en artikelen voor andere websites
  • Meld je website aan bij overzichtspagina’s, zoals Startkabel.nl
  • Koop backlinks

Iedere methode heeft voor- en nadelen. Gastbloggen levert hele waardevolle links op, maar er is veel tijd en creativiteit voor nodig om goede content daarvoor aan te leveren. Hetzelfde geldt voor social media. Je kunt niet volstaan met alleen het aanmaken van een profiel, je zal ook regelmatig een bericht moeten posten. Maar als je dit gestructureerd aanpakt, levert social media je wel degelijk iets op.

Waarom wil je scoren in Google?

Linkbuilding draagt bij aan je positie in Google. Maar waarom zou je dat willen?

Stel je jouw onderneming eens voor als een winkel. Je hebt een prachtige etalage, maar je bent gevestigd in een zijstraatje en wordt niet zo vaak opgemerkt. Zou je in de hoofdstraat zitten, dan zou het winkelend publiek langs je etalage lopen en die bekijken. De kans dat zij de winkel binnengaan en zelfs iets kopen, is dan een stuk groter. Hetzelfde geldt voor een gebruiker van Google: als jij op de eerste pagina verschijnt, is de kans groter dat hij of zij je website bezoekt dan dat je op pagina 30 van de zoekresultaten staat. De stap naar een aankoop of bestelling is dan nog maar klein.

linkbuilding website

Tot slot: bezint eer ge begint

Linkbuilding is een zeer effectieve methode als je je website hoger wilt laten scoren in Google. Maar realiseer je dat de toepassing van linkbuilding veel tijd kost. Het uitwisselen van links, bijhouden van social media en schrijven van gastblogs zijn tijdrovende klussen. Heb je daar geen tijd of mankracht voor, dan kun je linkbuilding uitbesteden aan een externe partij. Hoewel daar kosten tegenover staan, betalen die zich vaak op termijn uit. Want als je eenmaal bovenaan staat in Google, weten ook veel meer klanten je te vinden.

Teddie
Contact