Wat is een CMS?

Ons team staat klaar om je te helpen

Liever even bellen? Geen probleem!

Met een CMS beheer je jouw website

CMS staat voor Content Management Systeem. Een CMS beschikt over een controlepaneel waarin men zelf gemakkelijk de website kunt beheren. Voorbeelden van bekende Content Management Systemen zijn: WordPress, Joomla, Magento en Drupal. Hiervan is WordPress de meest gebruikte CMS (bron: w3techs.com, builtwith.com).

WordPress begon ooit als een eenvoudig systeem om een webblog/blog mee te maken, maar is uitgegroeid tot een volwaardig Content Management Systeem. Met dit CMS is het mogelijk om een responsieve website met weinig functionaliteiten te starten en deze eventueel uit te breiden tot een uitgebreide website. Denk aan websites zoals Sony Music, Mercedes Benz of Emerce.

Voordelen van een CMS

We zetten de belangrijkste voordelen van een website met een CMS op een rij:

  • Géén technische kennis nodig

    Niet-technische medewerkers kunnen aan de website werken, omdat een CMS het makkelijk maakt om content op een website toe te voegen en/of aan te passen. Dankzij een CMS hoeft men vaak geen HTML-code te schrijven. Hierdoor kunnen niet-technische marketingmedewerkers content toevoegen aan de website. De mogelijkheid en vrijheid om eventueel HTML-code toe te voegen is bij een WordPress website zeker mogelijk. Dat betekent dat men niet vast zit aan de standaard editor.

  • Website-structuur

    Het zorgen en beheren van een duidelijke website-structuur kan vanuit een CMS heel gemakkelijk. Men kunt hoofdpagina’s met subpagina’s goed scheiden en ook berichten voorzien van een categorie of categorieën. Hierdoor zorgt men ervoor dat de bezoekers (en Google) de website goed kunnen lezen, begrijpen en makkelijk kunnen gebruiken.

  • Een consistente look & feel

    Met een CMS is het mogelijk om de rechten van de gebruikers/medewerkers te beperken. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld medewerkers alleen content te laten plaatsen in een bepaalde layout, zonder dat zij de stijl van de website aan kunnen passen. Hierdoor behoudt de website de look & feel die bij uw organisatie, bedrijf of huisstijl past.

  • Zoekmachine vriendelijk

    De website is zoekmachine vriendelijk wanneer deze in WordPress als CMS is gebouwd en goed is ingesteld. Als beheerder is het namelijk mogelijk om met de juiste plugins, zoals Yoast SEO, al veel zelf in te vullen als het gaat om SEO.

Nadelen van een CMS

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen. Hier volgen de belangrijkste:

  • Veiligheid en onderhoud

    Op online gebied is veiligheid erg belangrijk. Of het nu gaat om het ontvangen of versturen van een email of Whatsapp-bericht of het bezoeken van een website op de computer of mobiel. Door bijvoorbeeld een slecht update beleid of gebruik van onbetrouwbare plugins van de website, is een website minder veilig. Hackers focussen zich namelijk op het zoeken naar lekken binnen een CMS en zo ook bij WordPress websites om malware te verspreiden. WordPress websites hebben onderhoud nodig en die wordt vaak vergeten. Door verkeerde installaties en achterstallig onderhoud werkt een website niet naar behoren en dit vergroot de kans op indringers. Geen regulier onderhoud zorgt gegarandeerd voor problemen.

  • Snelheid

    Dat een website snel moet laden is tegenwoordig een MUST voor o.a. Google en natuurlijk de bezoeker. De bezoeker haakt vaak al af wanneer de website langer dan 2 seconde laadt. Het kan zijn dat een WordPress website traag kan laden en dit zou aan verschillende factoren kunnen liggen:
    – Hosting (snelheid van de server)
    – Plugins (zware- of veel plugins)
    – Content (te grote afbeeldingen in formaat en/of resolutie)

  • Onderhoud

    Wekelijks of zelfs dagelijks worden er updates uitgebracht voor WordPress, een WordPress thema of WordPress plugin. De updates bevatten bijvoorbeeld beveiligingslekken, oplossingen voor problemen of nieuwe functionaliteiten. Het regelmatig uitvoeren van een onderhoudsbeurt kost veel tijd en vraagt een goede planning en afstemming; je moet inloggen in het CMS, de updates bekijken, een backup maken van WordPress en de database, uitvoeren van de updates en vervolgens de website testen. Bij een WordPress website is onderhoud noodzakelijk. Het is niet aan te raden dit zelf te doen wanneer men niet weet hoe te handelen wanneer een update mislukt en de site uit de lucht is. Dat wilt zeggen dat het belangrijk is om een goede backup te maken van de bestanden en database voor elke onderhoudsbeurt. Mocht er iets mis gaan, dan is er altijd de mogelijkheid om de website terug te zetten.

Contact