Het instellen van domein verwijzingen (DNS-records)

Domein verwijzingen vinden meestal plaats op het moment dat je domeinnaam ergens anders is ondergebracht dan de e-mail of server van de website en heten ook wel DNS-records. Je verwijst dan simpelweg het domein naar de juiste server of locatie zodat deze correspondeert met of communiceert vanuit deze locaties. Let bij het wijzigen van DNS-records op dat je niet meteen al je DNS-records leeg gooit maar enkel de records verwijderd die je gaat vervangen!

Welke verwijzingen zijn wanneer nodig?

Er zijn verschillende type verwijzingen die in verschillende situaties nodig kunnen zijn. De uiteindelijke inhoud van de verwijzing verschilt dan wel per server of mailprovider. De inhoud van de verwijzingen op deze pagina zijn van toepassing op onze server. We geven hier voorbeelden van de meest voorkomende verwijzingen. Het is dus nog wel van belang om goed te kijken welke er in jullie situatie van toepassing zijn! Let hierbij goed op want bij bijvoorbeeld de CNAME-records komen records terug die van belang kunnen zijn op domein of mail.

De A-records

De A-records verwijzen een domeinnaam naar het ip-adres van de server waar de website op gehost wordt. Hierbij heb je een v4, welke meestal al voldoende is, maar daarnaast kun je ook verwijzen naar een v6. De v4 gaat middels een enkel A-record en een v6 middels een AAA-record. Let op: A & AAA records kunnen naast elkaar lopen. Maar 2 A-records levert een conflict op. Voeg een A-records dus altijd toe in plaats van de oude!

Voor onze servers zijn de ip-adressen:
5.200.15.112(v4)
2a00:1630:12a::c(v6)

De MX-records

De MX-records verwijzen de domeinnaam naar de juiste mailserver. Deze hoeven dus enkel doorgevoerd te worden als de mailserver ook daadwerkelijk wijzigt! Deze kan los staan van de server waar de website op draait. Voor sommige mailservers zijn er meerdere MX-records van toepassing met verschillende prioriteiten. In het geval van onze server is dat er maar 1. Let wel op want bij de CNAME-records komt ook een record terug welke van toepassing is op de mail!

Voor onze server is de waarde van het MX-record:
s01.cherry-hosting.nl

En de prioriteit:
10

CNAME-records

CNAME records verwijzen naar een domein. Met een CNAME kun je bijvoorbeeld verschillende sub-domeinen doorverwijzen naar het hoofddomein. Voor CNAME-records heb je meerder types. Je kan bijvoorbeeld de mail, webmail, een subdomein of www doorverwijzen.

Voor een verwijzing naar onze server hoeven enkel de webmail en www verwijzingen actief te zijn. Let dus op dat als de mail ergens anders staat dat dit CNAME naar ons toe komt te vervallen.

Voorbeelden:
Verwijzing domein: CNAME met type: www en waarde: “voorbeelddomein.nl”
Verwijzing webmail: CNAME met type: webmail en waarde: “s01.cherry-hosting.nl”

TXT-records

TXT records kunnen onder andere gebruikt worden om bepaalde protocollen of verificaties te communiceren. Bijvoorbeeld SPF of DMARC. Zo kun je via een TXT-records met SPF aangeven dat de server waar de website gehost wordt, mag mailen vanuit de domeinnaam. Anders wordt er misschien zonder toestemming gemaild vanuit een server met een ander ip-adres dan waar de e-mailhosting staat en worden de mailtjes meestal gemarkeerd als spam of helemaal geblokkeerd.

Voorbeeld SPF:
v=spf1 include:_spf.cherry-hosting.nl ~all

Wil je hulp van een specialist bij jouw online marketing?

Cherry kan dit realiseren. Wij nodigen je van harte uit voor een vrijblijvend adviesgesprek om de online marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken. Bel ons gerust!

Neem contact met ons op

Contact