Belang technisch onderhoud en het uitvoeren van updates

Het belang

Een WordPress website maakt gebruik van diverse functionaliteiten met als basis PHP. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een template (dit is de lay-out van je website) en diverse plug-ins om functionaliteiten toe te kunnen voegen.

Om de website goed te laten werken is het belangrijk om mee te gaan met de updates rondom techniek. Dit wordt namelijk voortdurend geoptimaliseerd voor de ideale gebruikservaring. Wanneer je ervoor kiest om de updates niet uit te laten voeren, kan dit een groot veiligheidsrisico meebrengen. De updates dichten namelijk ook eventuele beveiligingslekken. Zo kan je het hacken van je website voorkomen.

Op het moment dat kwaadaardige software is geïnjecteerd op de website, kan dit veel geld kosten om dit te laten oplossen. Het is daarom beter om het te voorkomen dan te genezen.

Dit geldt voor grotere- en kleinere websites. Veel eigenaren van kleine websites denken namelijk ten onrechte dat de website die zij beheren niet interessant genoeg is om te hacken. Helaas is niks minder waar. Kleinere websites worden door hackers gebruikt om bijvoorbeeld spam mails te kunnen versturen via de server waarop deze website is gehost. Daarnaast gebruiken hackers ook website als omleiding naar een andere website. Dit doen ze door schadelijke software te plaatsen op jouw website. Dit is zelf moeilijk te herkennen. Wanneer je geluk hebt attenderen bezoekers je hierop of zijn er vreemde tekens of teksten zichtbaar in de zoekmachines.

Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben voor de website. Wanneer Google hierachter komt, is het mogelijk dat zij de website op de blacklist zetten. Hierdoor zal deze dan ook verdwijnen uit de zoekmachine en de daar bijhorende rankings.

Hosting

Naast dat Google hier op inspeelt, is de hosting ook actief op zoek naar spammails om deze vervolgens te filteren. De hosting kan dit namelijk ook zien als reden om de website uit de lucht te halen. Een goede host zal dit dan eerst overleggen met de website eigenaar. Een hostingpartij is dit niet verplicht, daarom bestaat er een kans dat de website uit de lucht gehaald wordt zonder overleg. Dit was helaas het geval bij één van mijn klanten. Het heeft een paar weken geduurd voordat we de hostingpartij zover hadden om de website weer online te plaatsen. Naast dat het heel vervelend is dat je website niet online staat, gaat het daardoor ook ten koste van je omzet.

Om bovenstaande scenario’s te voorkomen, adviseer ik je website regelmatig te updaten. Hierdoor wordt de kans om gehackt te worden steeds moeilijker gemaakt en kunnen we ze voor zijn.

Updates uitvoeren

Wanneer je de updates wil uitvoeren, is dit heel eenvoudig in een WordPress website. Hiervoor moet je inloggen en zie je bij dashboard de updates in een oogopslag staan. Meestal zal dit ook goed gaan, in sommige gevallen is hier meer kennis voor nodig. Een voorbeeld hiervan is wanneer een plug-in update malware bevat. Dan zou deze update niet gedaan moeten worden. Een ervaren en professionele webdesigner herkent deze updates en weet precies welke wel en welke niet uitgevoerd moet worden. Naast de eventuele beveiligingslekken die worden gedicht zorgt een update tevens voor nieuwe functionaliteiten.

Bij sommige gevallen zullen eerst wat technische aanpassingen moeten plaatsvinden op de servers. Denk hierbij aan het ophogen van de PHP versie. Dit heeft alles te maken met dat WordPress, template of plug-ins een hogere PHP versie vereisen. Op het moment dat dit niet goed ingesteld wordt, zal de website niet meer zichtbaar zijn en een foutmelding geven. Een professionele webdesigner zal deze aanpassingen kunnen doorvoeren alvorens over te gaan tot het doen van de updates.

Contactgegevens

Wil je meer informatie over het belang van technisch onderhoud en het uitvoeren van updates? Neem dan contact met ons op!

Wil je hulp van een specialist bij jouw online marketing?

Cherry kan dit realiseren. Wij nodigen je van harte uit voor een vrijblijvend adviesgesprek om de online marketing mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken. Bel ons gerust!

Neem contact met ons op

Contact