Hoe zet je videomarketing in als bedrijf?

Ons team staat klaar om je te helpen

Liever even bellen? Geen probleem!

foto met camera

Videomarketing is al een tijdje trending, maar in 2021 zal het nog belangrijker zijn. Door de verschuiving van offline naar bijna volledig online is de klantervaring veranderd. Met een video kun je op die verandering inspelen en creëer je alsnog een unieke beleving, maar dan online. Twijfel je al een lange tijd om video in te zetten, maar weet je niet zo goed hoe? Met onze tips kun je direct aan de slag. Lees snel verder!

Waarom videomarketing een must is voor jouw bedrijf

Uit onderzoek van Insivia Technologies blijkt dat je met een video op je landingspagina de conversie kan laten toenemen met 𝟴𝟬%! Tevens spendeert een bezoeker gemiddeld 𝟮,𝟲𝘅 meer tijd op een website pagina mét video content, dan zonder. Neem daarom je website bezoekers online mee in jouw merkverhaal door middel van een video. Veel bedrijven gebruiken video’s voor meer zichtbaarheid online. Niet alleen op hun website, maar ook op social media. Het is binnen online marketing een vak apart, maar door de digitalisatie steeds toegankelijker. Ook jij kunt zelf aan de slag met je eigen telefoon.

Wat voor soort marketing video zorgt voor meer bereik en engagement?

Je weet dat je aan de slag wilt met videomarketing, maar hebt nog geen idee wat voor soort content je een video van moet maken? Geen probleem, je bent niet de enige en wij hebben voor jou de oplossing. Alle video marketing opties op een rijtje:

  • Behind the scenes: een video waarin je laat zien hoe het in jouw bedrijf er achter de schermen aan toe gaat. Deel als patissier bijvoorbeeld hoe de bonbons worden gemaakt. Je zult zien dat er super veel leuke reacties op zullen komen van (potentiële) klanten.
  • Kennisvideo: een video waarin je tips en tricks deelt binnen jouw branche. Deel als klusjesman bijvoorbeeld een ‘do it yourself’ tip. ‘Hoe zorg je dat een schilderij écht recht hangt, zonder teveel gedoe?’. Een veelvoorkomend probleem bij klanten waarbij je op afstand kunt helpen die op te lossen.
  • Uitlegvideo: een video waarin je uitlegt hoe de klant jouw product het beste kunt gebruiken. Voor jou vanzelfsprekend, maar je zult zien dat nieuwe klanten zo’n video erg zullen waarderen. Zo wordt het voor hun nog makkelijker om het product direct goed te gebruiken.
  • (Product)Presentatievideo: een video waarin je jouw product vanuit verschillende hoeken laat zien en er kort iets over vertelt. Zo krijgt de klant een winkel beleving, maar dan online. Verkoop je tassen? Geef de tas goed duidelijk weer, doe voor hoe je de tas opent en laat alle ritsen en vakken zien.
  • Vlog: een vlog is niet alleen een video waarin een ‘influencer’ zijn of haar leven deelt, maar kan ook een bedrijfsvlog zijn. Laat een medewerker zijn dag filmen en neem de kijker mee in het leven van een medewerker van jouw bedrijf en zijn werkzaamheden. Een goede optie voor als je wilt werken aan je employer branding. Hiermee trek je nieuw personeel aan en werk je aan het behouden van je huidige personeel.
  • Tutorial: een video waarin je uitlegt hoe je iets doet of gebruikt. Zo zijn er op YouTube en Instagram heel veel make-up tutorials te vinden. Ook jij kunt als bedrijf een video maken hoe je het product kunt gebruiken op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een video waarin je als uitzendbureau vertelt hoe je een sollicitatiegesprek het beste kunt voorbereiden.
  • Testimonial: een video waarin een klant een review geeft of voordoet hoe hij/zij het product test. Voor veel influencers is dit een grote bron van inkomsten, maar je kunt het als bedrijf ook klein houden.

Andere vormen waarbij je video kunt gebruiken voor marketingdoeleinden zijn:

  • Advertentie
  • Webinar
  • Interview
  • Live stream

Hoe ga je zelf gemakkelijk aan de slag met videomarketing?

Je weet nu wat voor soort video je kunt gaan maken, maar om ook echt aan de slag te gaan is nog wat lastig. We begrijpen maar al te goed dat het soms als een flinke drempel kan voelen, daarom delen we nog een aantal tips.

Tip 1: Begin met het maken van een video plan. Wat wil je vertellen en aan wie? Schrijf je onderwerp op en mogelijke subonderwerpen. Een woordspin is een ideale manier om creatief te brainstormen over een videoconcept.

Tip 2: Deel de video op in kleinere stukken, zo voorkom je dat het als een grote obstakel voelt en kun je met kleine stappen veel meer bereiken. Maak een video plan en bedenk van te voren wat je wilt zeggen en welk beeld daar het beste bij aansluit zodat je gericht kunt filmen.

Tip 3: Doen, doen, doen! Oefening baart kunst en je moet ergens beginnen. Het hoeft niet direct live, dus een blooper is geen ramp. Fouten maken is menselijk, dus ga het vooral aan. Kijk het terug en bedenk wat je beter of anders zou kunnen doen. Je zult zien dat het elke keer weer wat makkelijker gaat.

Hoe schrijf je een goed video plan voor beginners ?

Zoals we net vertelde in tip 1 is een video plan heel belangrijk om alles overzichtelijk te krijgen en makkelijker aan de slag te gaan. Om de video een kloppend geheel te maken hebben we een voorzet voor de volgorde van je video:

  1. Begintro: Begin met een intro/teaser waarmee je de kijker triggert. Kijk goed naar wat past bij de doelgroep, waar zitten zij op te wachten? Kaart bijvoorbeeld een veel voorkomend probleem aan waar de klant zich in kan vinden, waar jij de oplossing voor hebt. Zo houd je de kijkers warm en geïnteresseerd.
  2. Show your business: laat jouw branding (logo) zien en de titel van de video.
  3. Onderwerp: hier deel je bijvoorbeeld de tips en tops. Neem de tips per tip op en probeer te varieren met hoeken of beelden.
  4. Outro: ga terug naar het begin of eindig met een call to action waarin je de kijker aanspoort om actie te ondernemen.

Deel deze verschillende stappen op tijdens het filmen zodat je niet te lang achter elkaar hoeft te praten. Alle losse stukjes opgenomen naar wens? Voeg dan de losse fragmenten met een bewerkingsprogramma samen in één video. De App Inshot kun je hierbij heel goed gebruiken. Wil je echt wat professioneler aan de slag en werken in verschillende lagen? Dan is KineMaster wellicht dé mobiele applicatie voor jou. Zo kun je bijvoorbeeld het logo bovenop je videomateriaal plaatsen en creëer je direct meer merkbekendheid. Is de video meer bedoeld als sfeershots? Dan is Quik een simpele gratis app van GoPro waarmee je gemakkelijk video’s automatisch kunt laten bewerken.

Laatste belangrijke tip als aftiteling van deze blog…

Is het gelukt met een video en wil je die nu vol trots delen? Super gaaf, maar… vergeet dan niet onze laatste tip: gebruik ondertiteling indien nodig! Op Facebook bekijkt 85% van de gebruikers een video zonder geluid. Vertel je een boodschap die zonder beeld niet duidelijk wordt? Dan is ondertiteling dus echt een must. De App Mix Captions of Auto Caps zijn mobiele applicaties waarmee je jouw video automatisch kunt laten ondertitelen. Het is wel belangrijk dit nog even aan te passen waar nodig, omdat het niet altijd even secuur is. Gelukt? Je video is nu écht klaar om online te gaan!

Heb je wat aan onze tips gehad en ben je zelf aan de slag gegaan met videomarketing? Dan zijn wij erg benieuwd naar het resultaat! Deel het vooral met ons of tagg ons in je social media post!

Contact