Het belang van een snelle website

2019

De snelheid van je website is om meerdere redenen belangrijk. Google rankt je website op veel dingen en snelheid is één van die factoren. Als je content SEO geoptimaliseerd is, maar er is nooit gekeken naar de snelheid van je website dan is dat zonde van de moeite die er in de content is gestoken. Ook voor de gebruiksvriendelijkheid van je website, vooral op mobiele devices is snelheid een belangrijke factor. Je wilt natuurlijk niet dat gebruikers te lang moeten wachten om informatie te kunnen vinden en daardoor afhaken.

Waar wij op letten bij het bouwen

Er zijn een aantal factoren waar wij op letten tijdens de bouw van een website. De belangrijkste is de opbouw van de website. Wij bouwen onze website altijd vanaf de grond zelf op en werken niet met een standaard WordPress template. Je kan de fundering van een website vergelijken met de fundering van een huis. Als deze niet goed staat, kan het huis nog zo mooi zijn, maar is het instortingsgevaar groot. Dat is niet anders als bij websites. Een goede fundering is ook essentieel voor de snelheid van de website. Op die manier worden er geen onnodige scripts of functionaliteiten geladen waar je geen gebruik van maakt, maar is dit echt afgestemd op jouw website.

Waar wij nog meer rekening mee houden:

  • Wij testen de plugins die wij gebruiken op snelheid
  • Wij gebruiken geen onnodige plugins
  • Wij schrijven zoveel mogelijk code zelf, deze is netjes opgebouwd
  • Wij comprimeren scripts en afbeeldingen

Waar je zelf op kan letten bij het onderhouden van je website

Wanneer je nieuwe afbeeldingen of bestanden toevoegt aan de website of vervangt is het goed om deze voor het uploaden te comprimeren. Hoe je dat doet lees je in onze blog met 5 tips vanuit support. Kleinere afbeeldingen en bestanden zorgen er namelijk voor dat de browser de website sneller laadt vergeleken met als je dit niet zou doen.

Filmpjes zijn vaak erg groot qua formaat aan MB’s. Wanneer je filmpjes wilt plaatsen op de website kan je dit beter doen via YouTube. Op die manier draagt de server van de website niet deze zware bestanden maar doet YouTube dit. Dit heeft ook nog het bijkomende voordeel dat mensen je ook zouden kunnen vinden via YouTube zelf.

Waarom de hosting van je website ook een factor is

Naast dat de opbouw van je website een grote invloed is op je snelheid is de hosting van je website dat ook. Qua hosting is het sowieso goed dat je hosting is afgestemd op het CMS dat je gebruikt, in ons geval is dat WordPress. Daarnaast heeft de locatie van de server ook invloed. Als deze bijvoorbeeld in Amerika staat duurt het langer om de website in Nederland te laden. Wij werken daarom alleen met Nederlandse en Belgische servers. Binnen hosting heb je verschillende varianten. Wij bieden reguliere hosting en clusterhosting aan.

Clusterhosting

Soms is reguliere hosting niet voldoende. Dit is vooral het geval bij website met veel bezoekers, websites met een inlog of webshops. Deze websites hebben meer gebruikersinteractie en vragen daarom een server die beter bestand is tegen pieken in bezoekers. Bij clusterhosting wordt de kracht van servers optimaal benut. Zo is er in tegenstelling tot reguliere hosting een server met elk hun eigen nut. Zo is er bijvoorbeeld een aparte server voor de database, website en de mail. Mocht er een server wegvallen dan neemt een andere het over. De uptime van clusterhosting is daarom veel hoger dan bij reguliere hosting.

Varnish cache

Wanneer je clusterhosting hebt kan je qua snelheid optimalisatie nog een stapje verder door gebruik te maken van Varnish Cache. Varnish Cache slaat alle pagina’s van je website op in zijn geheugen. Op die manier wordt voordat de webserver wordt geconnecteerd eerst gekeken in Varnish of die pagina al een keer geladen is. Is dit het het geval dan wordt deze versie aan de gebruiker geserveerd.

CDN

CDN staat voor Content Delivery Network. CDN’s worden vooral gebruikt zodat afbeeldingen vanaf een andere locatie dan de website wordt geladen. Dit is vooral heel handig als je internationale bezoekers hebt. Een CDN heeft namelijk vaak meerdere servers over de wereld en kijkt welke het dichtste bij jou is. Op die manier worden afbeeldingen, die vaak de grote van de website bepalen, geladen op een efficiëntere manier. Het enige nadeel van CDN’s is dat ze relatief duur zijn. De prijs wordt namelijk bepaald per het aantal geladen afbeeldingen. Toch worden CDN’s steeds betaalbaarder en hebben wij hier goede partners in.

Er zijn dus veel factoren die uiteindelijk de snelheid van je website bepalen. Heb je op dit moment een website die niet snel genoeg laadt en zou je willen weten wat wij voor je kunnen betekenen. Neem contact op met ons op. Ook voor advies voor een nieuwe website kan je bij ons terecht.

Teddie
Contact