Digitaal is in 2021 écht het nieuwe normaal!

2021

De huidige tijd waarin we leven heeft op vrijwel iedereen een grote impact. Ook in de wereld van online marketing zijn er daarom dingen die veranderen. Online marketing verandert natuurlijk non-stop, maar door alle huidige maatregelen en de tijd waarin we nu leven gaat het nu nog een tandje sneller.

We werken, leren en sporten tegenwoordig thuis. Hierdoor verandert ook ons online gedrag, omdat we nog vaker online zijn. Dit biedt kansen, maar er zijn ook dingen die je goed in je achterhoofd moet houden. In deze blog vertellen we je hier graag meer over.

Het effect van onzekerheid

Op dit moment heerst er bij veel mensen een grote mate van onzekerheid. Dit komt vaak voor in tijden van crisis. Het is moeilijk om te voorspellen hoe lang deze crisis aanhoudt en wat de exacte gevolgen zullen zijn. Onzekerheid zorgt er vaak voor dat grote en belangrijke beslissingen worden uitgesteld. Dit noemen we risico-avers. Consumenten zullen minder risico’s nemen en daarom eerder geneigd zijn om veranderingen uit de weg te gaan.

Omdat consumenten risico’s vermijden zullen huidige klanten daarom minder snel alternatieven voor jouw bedrijf gaan zoeken. Als bedrijf kun je hierop inspelen. Dit doe je door in je communicatie bijvoorbeeld aan te sturen op het verlengen van bestaande verbintenissen in plaats van overstappen.

Aan de andere kant wordt het voor sommige bedrijven ook weer moeilijker om klanten vast te houden. Door de onzekerheid gaan consumenten besparen op dingen die niet noodzakelijk zijn. Het is dus belangrijk om klanten zo te motiveren dat ze jouw bedrijf niet zullen laten vallen. Dit kun je doen door ze te belonen voor hun loyaliteit. Een kleine korting op de volgende factuur, of vrijblijvend wat extra werkzaamheden uitvoeren zijn hier goede voorbeelden van.

Toename van social media gebruik

We zitten massaal thuis en hebben meer tijd over. Dit leidt tegenwoordig bijna automatisch tot een toename van social media gebruik. Helemaal in deze tijd waarin we op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws. Veel mensen volgen het nieuws via social media, maar daar is natuurlijk niet alleen maar nieuws te vinden. Ons social media gebruik is sinds de pandemie explosief gestegen, blijkt uit onderzoek van Hootsuite. Onderstaand zie je de exacte cijfers.

Bijna de helft (43%) van de mensen die deelnamen aan dit onderzoek gaven aan meer tijd op social media door te brengen. Dit is een logisch gevolg van het feit dat we meer tijd over hebben en buitenshuis minder activiteiten te doen hebben. Dat meer mensen online actief zijn betekent simpelweg dat er een grotere groep mensen is om jouw bedrijf aan te presenteren via deze kanalen.

Dit is dan ook een goed moment om jouw social media strategie onder de loep te nemen. Is jouw bedrijf weinig of zelfs helemaal niet actief op social media? Kom dan in actie. Omdat we gezamenlijk veel meer tijd online doorbrengen is dit een ideale kans om de zichtbaarheid van jouw bedrijf te verbeteren. Social media is hier een uitstekende (en uiteraard gratis!) tool voor. Wil je jouw strategie verbeteren maar weet je niet hoe? Neem dan contact op om te kijken wat Cherry voor jou kan betekenen!

Iets wat veel bedrijven over het hoofd zien is het belang van het kiezen van het juiste platform voor jouw bedrijf. Wanneer jouw bedrijf bijvoorbeeld veel B2B klanten heeft is LinkedIn bij uitstek geschikt. Verkoopt jouw bedrijf veel producten aan jongeren? Kies dan voor Instagram of TikTok. Het kiezen voor het juiste platform is van cruciaal belang voor je strategie. Je kan nog zo’n goed plan hebben, maar als je actief bent op een platform waar jouw doelgroep weinig gebruik van maakt zullen de resultaten tegenvallen.

Ook wanneer jouw bedrijf wel een up-to-date social media strategie heeft is het belangrijk om actief te blijven en je strategie nog eens onder de loep te nemen. Het is namelijk een uitstekende manier om met klanten te kunnen blijven communiceren in een tijd waarin fysiek contact moeilijk is.

Of je nu een goed lopende social media strategie hebt, of je moet nog beginnen, Cherry Marketing staat voor je klaar. Wij helpen je graag bij het opzetten en optimaliseren van je campagnes. Wij hebben hiervoor de kennis in huis, en zijn natuurlijk op de hoogte van de laatste trends op social media gebied!

Andere bestedingspatronen

Door alle maatregelen worden we beperkt in wat we kunnen doen. Al dan niet noodgedwongen, maar dit zorgt voor een andere uitgavepatronen. Veel mensen gaven bijvoorbeeld geen geld uit in de horeca, uitgaansgelegenheden, of bij andere recreatieve activiteiten. Dat is op dit moment niet mogelijk, dus wordt dit geld besteedt aan andere dingen.

Zo gaan veel mensen nu aan de slag met het opknappen van hun huis en/of tuin. Omdat hier op dit moment veel meer tijd voor is zijn producten die hiervoor gebruikt worden erg gewild. Je kunt denken aan meubels, gereedschap of andere attributen. Wanneer je een webshop hebt die producten aanbiedt die momenteel gewild zijn ligt er een hele grote kans. Zo zijn er nog tal van voorbeelden van producten of diensten die nu veel gewilder zijn door de situatie waarin we ons bevinden. Wanneer je er voor zorgt dat jouw website goed zichtbaar is kun je in deze periode een grote slag slaan.

Zodra je eenmaal goed zichtbaar bent, is het ook van groot belang om een geoptimaliseerde website te hebben. Met een geoptimaliseerde website zal Google jou nog meer waarderen wat je een extra boost oplevert in de rankings. Bij een geoptimaliseerde website kun je denken aan blogpagina’s, een goede layout, backlinks, en nog veel meer.

Vergroot je bereik

Veel bedrijven kiezen er voor om in deze periode minder te adverteren om geld te besparen. Dit heeft ook te maken met het effect van onzekerheid dat eerder in dit blog is beschreven. Omdat bedrijven campagnes nu op een laag pitje hebben staan of zelfs helemaal stopzetten biedt dit kansen. De CPC (‘cost per click’) zal dalen. De prijs voor zoekwoorden is gebaseerd op de hoeveelheid vraag die er is. Omdat de vraag nu daalt zal jij vaker gevonden worden in Google terwijl je hetzelfde budget inzet.

Naast dat je natuurlijk kan adverteren via Google kan dit ook op social media. Vooral Facebook en Instagram zijn hier hele goede platformen voor. Is jouw doelgroep op deze platformen actief? Dan adviseren we je om hierop te adverteren. Op Facebook en Instagram kun je zelf bepalen wie jouw advertenties te zien krijgen. Zo kun je filteren op leeftijd, woonplaats, en geslacht, maar ook op interesses. Er zijn enorm veel mogelijkheden om via social media de aandacht van je doelgroep te trekken.

Wat Cherry voor jou kan betekenen

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je weten wat Cherry voor jouw bedrijf kan betekenen op het gebied van online marketing? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om jouw bedrijf online vooruit te helpen. Dit doen wij door je te ondersteunen of het werk uit handen te nemen op alle gebieden van online marketing.

Wij hebben namelijk de kennis en ervaring in huis om voor jouw bedrijf een knallende social strategie aan te leveren. Tevens heb je bij ons één vast aanspreekpunt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Neem ook eens een kijkje in onze andere blogs!

Redactie
Contact