Paginasnelheid factor voor mobiele ranking Google

2018

Bezoek jij vaak websites met je mobiele telefoon? Dan ben je niet de enige. Wij merken dat soms wel 60% van het bezoek van een website vanaf de mobiele telefoon komt. Juist vanaf je mobiele telefoon is de paginasnelheid belangrijk, even snel iets opzoeken moet ook echt ‘even snel iets opzoeken’ zijn. Google is slim en heeft dit door, dus vanaf juli 2018 wordt de paginasnelheid voor mobiele telefoons een rankingfactor voor zoekresultaten.

Speed update van Google

De speedupdate betekent: hoe sneller je website laadt op een mobiele telefoon, hoe hoger je in de zoekresultaten in Google komt. Uiteraard is de paginasnelheid op een mobiel slechts een van de vele rankingfactoren, maar het is er eentje waar je flink winst op kunt behalen. De snelheid van een pagina is al langer een rankingfactor voor Google, maar dit ging om desktopsnelheid. Deze nieuwe speed update valt in de trant van het mobile first design; de mobiele gebruiker wordt steeds belangrijker.

Google stimuleert de webdevelopers van Cherry hiermee om te kijken naar hoe goed een pagina het doet voor mobiele gebruikers. De ‘Speed Update’, zoals Google het zelf noemt, heeft alleen betrekking op de langzame pagina’s. De webdevelopers van Cherry zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van de snelheid van een pagina. Dankzij slimme trucs en tools in het CMS-systeem waarin zij werken, kunnen de developers ervoor zorgen dat je website ook op deze rankingfactor goed scoort.

Alles-in-1 oplossing: Mobile First Design

Een goede oplossing voor alle mobiele aanpassingen is het ‘mobile first design’. Dit is een manier van ontwerpen, waarbij ontwerpers uitgaan van de mobiele websitegebruiker. Het heeft te maken met pagina indeling, manier van schrijven en met de zwaarte van de pagina. Dit laatste is dus de nieuwe rankingfactor voor Google; hoe snel laadt een pagina op een mobiele telefoon. Wil je dus in één keer optimaliseren voor de mobiele gebruiker? Kies dan voor het mobile first design.

Ben je benieuwd hoe het er nu voor staat met de snelheid van jouw website voor mobiel en desktop? Dit kun je zelf gemakkelijk controleren. Er bestaan verschillende tools die je laten zien hoe snel je website laadt op zowel mobiel als desktop. Een tool die veel gebruikt wordt, is Pagespeed Insights. Ben je benieuwd hoe je dit kunt verbeteren? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.

Redactie
Contact